wtorek, 25 stycznia 2022

 FERIE Z JAJEM

Eksperymenty w kuchni

Jaki ma kształt? Kwadratowy? Okrągły? Owalny? A może bliżej nieokreślony?

Jaki ma kolor? Tęczowy? Zielony? Biały? Czy może ciemnobeżowy?

Ile waży? Czy jest cięższe od butelki wody? Czy waży tyle, co owoc kiwi? A może jest lekkie jak piórko?

Jaka jest skorupka? Twarda? Włochata? Lepka? A może ubrudzona słomą?

Na początek przyjrzyjcie się jajku kurzemu, a potem spróbujcie odpowiedzieć na powyższe pytania?


Teraz zajrzyjmy pod skorupkę (wcześniej warto jajka umyć pod ciepłą bieżącą wodą i delikatnie osuszyć). Aby to zrobić, należy rozbić skorupkę, uderzając o krawędź porcelanowej miseczki. Nie bardzo mocno, ale też niezbyt delikatnie. 

Co widzicie? Białko, które ma delikatny żółty kolor. Żółtko, które jest piękną pomarańczową kuleczką. I skrętki, czyli dwie dziwne sprężynki, które przymocowują żółtko do białka. Gdyby na żółtku widniała ciemna plamka, to by oznaczało, że z tego jajka mógłby wyrosnąć pisklaczek. Jajko ma w sobie wszystko, co potrzebne, aby pisklę mogło przyjść na świat. Białko chroni je przed zimnem i urazami. Żółtko stanowi jego pokarm, a ta dziwna błonka wewnątrz skorupki chroni przed wniknięciem bakterii.

Istnieją cztery sposoby, aby oddzielić żółtko od białka. Dzisiaj pokażemy Wam je wszystkie.
Sposób 1. Przelewanie ze skorupki do skorupki
Ten sposób jest najpopularniejszy, ale też najtrudniejszy. Kiedy rozbijecie jajko, delikatnie rozdzielcie jego skorupki, wciskając kciuki obu rąk w szczelinę, która powstała po uderzeniu w krawędź miseczki. Pamiętajcie, aby robić to nad miską, bowiem cała zawartość jajka może nam za szybko wypłynąć. Następnie ostrożnie przelewajcie żółtko między skorupkami, w taki sposób, by białko spłynęło do miski. W skorupce powinno nam pozostać tylko żółtko.




Sposób 2. za pomocą łyżki stołowej
Ten sposób jest chyba najłatwiejszy. Wbijcie całą zawartość jajka do miseczki, a następnie za pomocą łyżki spróbujcie "złapać" żółtko. Ostrożnie, by nie rozlać jego zawartości.




Sposób 3. przelewanie w dłoniach
Ta metoda jest bardzo prosta i pozwala poczuć delikatność żółtka, jego kształt  i wagę. Wbijcie jajko do miseczki, a następnie czystymi dłońmi spróbujcie złapać żółtko, delikatnie przepuszczając białko między palcami. Nie spieszcie się.

Sposób 4. za pomocą butelki po wodzie mineralnej
Nie każdy lubi mieć mokre czy lepkie ręce, dlatego ta ostatnia metoda jest dla tych, którzy nie chcą dotykać surowego jajka. Przygotujcie małą butelkę po wodzie mineralnej. Wbijcie jajko do miski, a następnie spróbujcie zassać żółtko do butelki. Wystarczy ścisnąć butelkę, przyłożyć do żółtka i ostrożnie popuścić zaciśnięte na butelce palce. Złapać żółtko do butelki, delikatnie przenieść do drugiej miseczki i znowu ścisnąć butelkę, aby żółtko wypłynęło. 





Zgłodnieliście? Na koniec zachęcamy do przygotowania pysznej jajecznicy. Oczywiście, z pomocą kogoś dorosłego. Smacznego💓


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz